tisdag, maj 31, 2011

Lycka just nu

Att cykla hem från torget med ståtliga Mårbackor. Att i bokhandeln hitta en bok som vårt hus finns med i. Att ha doftande syrener på köksbordet som får mig att minnas alla skolavslutningar. Att tillaga en potatissallad av färskpotatis. Att sommaren kanske är här. Det är lycka just nu.




fredag, maj 27, 2011

Eftermiddagen vid Mälaren

En eftermiddagspromenad vid Mälaren. Med syster och hennes lilla skitunge. Solen ler. Vinden ropar längst ut på udden. En fiskare. Hamnen full av båtar, väntandes på sommardagar. Franke luktar ivrigt på vattnet. Men vågar inte mer än så, han är en badkruka. Stigarna kryllar av skogsmyror. En liten rackare som kilar upp på jyckens ben. Liljekonvalj som blommar. Åh vad fina, men de är väl fridlysta, säger vi till varann och promenerar vidare. Kaffe, glass och planer på att nästa gång ta med filt och ha picknick.

onsdag, maj 25, 2011

Mormor Maj-lis

Jag var hos min fina mormor häromdagen. Maj-lis. Vilken fantastisk människa hon är. Ömmande fingrar. Jobbat sen barnsben. Förlorat en dotter. Och en make. Envis som få. Störtskön humor. Och viljan att klara sig på egen hand.

Jag kan sitta i timmar och lyssna på hur hon levde i Finland. Höra hennes berättelser om andra världskriget. Om hur hon, morfar och deras förstfödda tvååriga dotter flydde hit. Om hur hon och morfar levde tillsammans. Och om hur hon längtar tillbaka. Till sina rötter. Till sitt hemland. Där hon är uppväxt. Där hennes föräldrar är begravda. Och där hon träffade kärleken. Mormor pratar alltid om morfar med stolthet i rösten. Han var så stilig och han hade alltid så fina kläder, säger hon med ett försiktigt leende och ögon som ler samtidigt som de gråter. En hand mot hakan medan hon skruvar sig i stolen. Sedan en fjärran blick. Och vi sitter där i tystnad och minns morfar tillsammans. Älskade morfar. Älskade mormor.

måndag, maj 23, 2011

Vintagesökande

Cornelis Vreeswijk sjunger. Jycken leker med min strumpa. Jag letar vintagekläder på nätet. I sommar väntar ett bröllop och då vore det himla trevligt med en fin klänning. Skor har jag redan. Mormors gamla pärlor. Jag funderar på frisyrer. För jag tröttnar så fasligt snabbt och vill ständigt ha förändringar. Du passar så fint i page, får jag ofta höra. Nåja. Kanske, kanske att jag bara ska vara nöjd. Förresten, om du har några tips på vintagebutiker online så hojta gärna till.





söndag, maj 22, 2011

Inte mycket mer än så här

Frukost i trädgården. Kaffekokaren är min vän. Tvättmaskinens surrande. Återigen i natt vaknade jag och såg att  täcket låg på golvet. Vad gör jag om nätterna, funderar jag. Just i dag händer det inte mycket mer än så här. Kanske att vi ska riva ner plastväggen på verandan. För där ska det snickras en vägg. Med fina liggande brädor, och några övergivna fönsterrutor. Helst vill jag ha fina gamla fönster med spröjs, men det får vänta. Vänta tills vi ska göra om hela verandan. Bygga ut. Bygga in. Lägga trätrall. Och då, då vill jag ha mina fina gamla fönster med spröjs.


fredag, maj 20, 2011

Fredag och lite tankar

Tänk alltså. När natten kommer för att stanna vaknar tankarna. De far hit och dit. Och snurrar nästan snabbare än ljusets hastighet. Pax för att bli en morgonmänniska i mitt nästa liv, viskar jag till natten. För tänk. Vad fint det skulle vara att vara morgonpigg. Vakna när timman är ung. Och bara vara pigg och glad liksom. Kanske i nästa liv som sagt. För jag tror nog på ett liv efter detta.

Händerna ömmar. Och ryggen värker. Men buskarna är fina igen. Jag hoppas att de uppskattar det. Jo, men det gör de nog. Idag har jag lärt mig att busvissla. Inte så väldans högt och bra, men jag är nära.

I morse gick jag och Franke vår vanliga morgonpromenad. Den är himla fin. Och gör gott för en morgontrött.





onsdag, maj 18, 2011

Att cykla i hällregn

Igår när jag cyklade till jobbet öppnade himlen sig. Och omfamnade mig. Men inte på det vänliga viset. Hällregn, åska och blixtar. Jag blev dyngsur och kall. Och jag fick ta upp benen för varje vattenpöl, som växte sig större och större. Men det gjorde ingenting, för jag kände mig som ett litet barn på nytt. Det var liksom en fin känsla att cykla där i regnet. Att kasta upp benen här och där. Att försöka veja undan monsterpölarna. Att höra bullret. Och att se blixtarnas sken i ryggen. Men så plötsligt ropar solen hej. Samtidigt som regnet fortfarande öser ner. Två fina regnbågar blev min belöning.

Idag gör jag ingenting. Bara är. Och fixar lite här. Och sitter lite där.


måndag, maj 16, 2011

Dagen med regnskurar

Regnskurarna och solen highfivar varandra och turas om idag. Det luktar blöt hund och jag huttrar efter promenaden. Regnet överraskade oss, men vi tog skydd under ett stort träd. Jag vill fortsätta att rensa bland buskarna så jag håller utkik efter solen. Men kanske att jag ska stanna inne idag. Ett tak är halvmålat. Och ett rum likaså. Ja, det får nog bli penseln och radion. Jag tror att jag måste lära mig att fånga dagen på ett bättre sätt.




söndag, maj 15, 2011

Söndagkväll, min söndag

Idag har jag gäspat efter gårdagskvällens grillfest hos fin vän. Kinder och naglar som matchade rosévinet. Nya trenchcoaten med vidd. Högsång i kör. Huttrande frisyrdiskussioner på balkongen. Dans, dans, dans. Ikväll är det oväder hos mig. Fina färger som avlöstes med regn och åska. Jag letar klänningar på nätet och drömmer om semester med min kärlek.


lördag, maj 14, 2011

En liten planteringshörna

Jag har ordnat en liten planteringshörna. Där jag kan hålla till. Och det fick bli bakom garaget. Nära till komposten. Och där det är vindstilla.  Fatet fick jag av min mormor med orden "den kan du ha vatten i och skölja av händerna i när du jobbar i trädgården". Och så fick det bli. Fiffig, min fina mormor. Mina mårbackor som jag köpte för en månad sen har växt till sig och behövde större krukor. Så de fick inviga min enkla boning.

onsdag, maj 11, 2011

Ojsan!

Det blev visst en liten bloggpaus. Ibland tryter inspirationen och lusten. Och ibland är det skönt att vara datorfri några dagar. Men nu är jag här igen. Kanske inte varje dag. Men ofta. De senaste dagarna har jag latat mig. Och pysslat lite i trädgården. Sen har jag tagit årets första löprunda. Och wow - Vad härligt det kändes! Det har även blivit ett glassköp hos glassbilen så nu är varma dagar som denna räddade.



fredag, maj 06, 2011

Eftermiddagssol

Idag har jag önskat mig en ny dag. För den här dagen har nämligen inte varit något vidare. Ni vet när man vill le, skratta och vara glad. Man vill det så in i bomben mycket. Ja, det är det enda man vill. Men det går helt enkelt inte. Eftermiddagssolen hälsade på hos oss idag. Och det värmde i mig. Nu ska jag titta på Trädgårdsfredag och njuta av en Starobrno. Och se fram emot att vakna på fint humör imorgon. För då är det en ny dag.




torsdag, maj 05, 2011

Ogräs eller blomma?

Jag rensar och rensar. Det finns ingen hejd på ogräset. Speciellt på våra grusgångar. Min erfarenhet från förra sommaren är att om jag inte rensar lite då och då, har där snart vuxit upp en hel ogräsmatta. I rabatterna däremot vågar jag inte. För jag vet inte vad som är vad. Ogräs eller blomma. Men kanske att jag bättrar mig. Och lär känna trädgården mer och mer. Det är ju trots allt bara vår andra vår i huset. Jag har beskurit klätterrosorna också. Men det är fortfarande några grenar som ser ledsna ut. Kanske att de tar sig.

onsdag, maj 04, 2011

Skolbänk och lite porslin

Jag såg inte skolbänken först eftersom den var gömd under en massa bråte. Men sen tittade jag närmre. Och lyfte på saker. Och där stog den. Till en framtida unge kanske, tänkte jag. För en unge vill jag ju ha så småningom. Skolbänken är charmigt sliten. Och den berättar lite om sina forna användare. Hjärtan och "Kiss" är ritat och skrivet med blyerts lite här och var. Lite fint porslin hittade jag också. En såssnipa. Och en mjölksnipa. (Upsala Ekeby, Rondo.) Och sen en finfin ugnsform. Som jag nästan blev kär i. (Rörstrand, Filippa.)

Och allt för en hundralapp.





















tisdag, maj 03, 2011

Hemma hos syster

När vi var hos min storasyster i helgen passade jag på att ta lite foton på deras fina hem. Vackra golv att gå barfota på. En tapet att dö för. Stolar som charmar och knarrar. En sliten fåtölj att läsa godnattsagan i. Och gäststugan som kan mätas med soluppgången. (De fem nedersta bilderna är från gäststugan.)

Ikväll är jag ensam hemma så nu ska jag titta på en av mina favoritfilmer och käka popcorn. Med smörsmak.